اگر مطالب قبلی مربوط به پولبک را مطالعه کرده باشید، حتماً متوجه شدهاید که پولبک (Pullback) یک نوع سیگنال پرایس اکشن است. از آنجایی که اکثر اندیکاتورهای تکنیکال از قیمت برای تحلیل و پیشبینی بازار استفاده میکنند، میتوان گفت که حرکات قیمتی تنها اندیکاتور پیشرو در تحلیلهای تکنیکال هستند. در عین حال پرایس اکشن یا حرکات قیمتی نشانگر رفتار بازار و سرمایهگذاران هستند. به همین دلیل میتوان گفت که پرایس اکشن با تحلیلهای فاندامنتال و دادههای اقتصاد کلان هم به نوعی ارتباط دارد. چونکه سرمایهگذاران در نهایت تحلیل خود را در قالب دستورات خرید و فروش به بازار منتقل میکنند.
به عبارت دیگر، پولبک اندیکاتور قدرتمندی است. در این بخش میخواهیم با نحوه استفاده از سیگنالهای پولبک آشنا شویم. اگر میخواهید با کاربرد پولبک ها در معاملات آشنا شوید، باید بدانید که چه زمانی و به چه شکلی پولبک میتواند سودآور باشد. برای رسیدن به این امر مهم باید به چند نکته توجه داشته باشید. اولین نکته توجه به نشانههایی است که در بازار ظاهر میشوند و به نوعی نشانگر قدرت حرکات قیمت هستند. در واقع هدف ما پیشبینی آینده نیست. شاید برای شما هم عجیب باشد و این سؤال به ذهن شما خطور کند که اگر آینده را پیشبینی نمیکنیم، پس چگونه میتوانیم از معاملات سود کنیم؟ در پرایس اکشن ما به دنبال پیشبینی آینده نیستیم، بلکه میخواهیم نشانهها و سرنخهایی را در بازار کشف کنیم که احتمال موفقیت ما را بالا میبرند. به همین دلیل هر چقدر تعداد سرنخهایی که پیدا میکنیم بیشتر باشد، احتمال اینکه پولبک هم به نفع ما عمل کند، بیشتر خواهد بود. در این بخش سرنخها و نشانههایی که میتوانند منجر به موفقیت شما در معاملات شوند را بررسی میکنیم. با درک این سرنخها و نشانههای بازار میتوانیم به جای پیشبینی آینده، به دنبال حرکات قیمتی محتمل در بازار باشیم.
عمق یک پولبک
عمق پولبک یکی از روشهای ساده و سرراست برای تشخیص قدرت پولبک است.
پولبک کمعمق در برابر پولبک عمیق
در بخشهای قبل به ویژگیهای پولبک های کمعمق اشاره شد و یکی از این ویژگیها این است که وقتی پولبک کمعمق است، به احتمال زیاد با بازار یک طرفه مواجه هستیم. یعنی در روند صعودی، خریداران بر بازار سوار هستند و در روندهای نزولی هم فروشندگان. از آنجایی که بازار یک طرفه است و پولبک ها هم کمعمق هستند، تنها بخش اندکی از سرمایهگذاران در خلاف جهت روند وارد بازار میشوند. این یعنی شانس ادامه یافتن روند بیشتر از تغییر یا پایان آن است. به همین دلیل همینکه پولبک کمعمق تمام شد، بازار روند اصلی خود را ادامه خواهد داد.

آموزش پولبک – در روند نزولی و بعد از تشکیل پولبک کم عمق، بازار به حرکات نزولی با قدرت بیشتری ادامه داده است.
به نمودار بالایی توجه کنید. خریداران سعی کردهاند که قیمت را بالا بکشند، اما قدرت انجام چنین کاری را نداشتند. در مقابل فروشندگان هم خیلی صبور نبودند و با تشکیل یک پولبک کمعمق سریعاً وارد بازار شدهاند. پولبک کوتاه و کمعمق بهترین نشانه از قدرت فروشندگان در بازار بود و حتی توانستند بازار را بیشتر از این هم پایین بکشند. در تصویر بالا نقطه ۱ همان جایی است که قدرت خریداران زیر سؤال رفته و نقطه ۲ هم جایی است که پایان پولبک تائید شده است. همینکه بازار نوسانات خود را شروع کرده، خریداران حرفهای از بازار خارج شدهاند و یا از ورود به بازار خودداری کردهاند. به این ترتیب بخش خریداران بازار ضعیف بوده است. همین مسئله کافی است تا بازار طی یک روند نزولی یک طرفه سقوط کند.

آموزش پولبک – پولبک عمیق می تواند نشانه ای از پایان روند باشد. هر چند که بازار بعد از پولبک عمیق در جهت روند اصلی حرکت می کند، اما این حرکات صعودی ادامه دار نخواهند بود.
پولبک های عمیق بازار معمولاً منجر به حرکات قیمتی ضعیفتری میشوند. در تصویر بالا شاهد هستیم که پولبک عمیقی به راه افتاده و بازار تا کف قیمتی قبلی در نقطه ۱ نزدیک شده است و در ادامه با روند همراه شده است. با این حال همانطور که دیده میشود، قیمت نتوانسته رالی بزرگی به راه بیندازد و در ادامه نشانههایی از تضعیف قدرت بازار دیده میشود و قیمت دوباره پایین آمده است. در واقع قیمت تا اوج جدید در نقطه ۳ بالا آمده، اما این حرکت صعودی ادامهدار نبود و بازار دوباره پایین آمده است. همانطور که در بخشهای قبلی هم اشاره شد، همینکه بازار به حد نهایی خود میرسد، قدرت خریداران و فروشندگان به تعادل میرسد. پولبک های عمیق بازار هم چنین وضعیتی دارند. به همین دلیل میتوان گفت که وقتی پولبک عمیقی به راه افتاده، به احتمال زیاد بازار در انتهای روند خود قرار دارد و شاید روند به زودی تمام شود.
رویکرد فنی
یکی از رویکردهای فنی برای اندازهگیری پولبک ها میتواند استفاده از فیبوناچی اصلاحی یا Fib Ret باشند. فیبوناچی اصلاحی یکی از ابزارهای اصلی تکنیکال برای یافتن عمق پولبک است. در واقع پولبک بعد از رسیدن به یک سطح خاص فیبوناچی دوباره به روند اصلی بازار بازمیگردد.
نسبتهای ۲۳٫۶ و ۳۸٫۲ درصد فیبوناچی نشانگر پولبک های کمعمق هستند. در مقابل نسبتهای ۶۱٫۸ درصد و ۷۶٫۴ درصد فیبوناچی به عنوان پولبک های عمیق شناخته میشوند. به عبارت دیگر اگر پولبک در ۲۳٫۶ درصد یا ۳۸٫۲ درصد فیبوناچی تمام شود، میتوان گفت که هنوز جا برای ادامه روند اصلی وجود دارد. اما اگر پولبک در اصلاحهای ۶۱٫۸ درصد و ۷۶٫۴ درصد فیبوناچی تمام شود، احتمال اینکه روند در آینده نزدیک به پایان خود برسد، جدی است.
به نمودار بالایی دقت کنید. این پولبک کمعمق بوده و در اصلاح ۳۸٫۲ درصد فیبوناچی به پایان رسیده است. در ادامه حرکت نزولی قوی (روند نزولی) به راه افتاده است. بعد از پایان پولبک، قیمت سقوط کرده و در این سقوط هم بازار چند پولبک دیگر را هم تجربه کرده است. به عنوان معاملهگر نباید از چنین نوساناتی واهمه داشته باشید. با سقوط ادامهدار بازار و تشکیل پولبک های بیشتر، شاهد عمیقتر شدن پولبک ها و در نهایت پایان روند نزولی خواهیم بود. در واقع پولبک های عمیق باعث میشوند تا قدرت فروشندگان به تدریج تضعیف شود.

آموزش پولبک – پولبک های کم عمق نشانه ای از ادامه حرکات صعودی و قوی بازار هستند. اما به تدریج، پولبک ها عمیق تر می شوند و بازار به پایان روند نزدیک تر می شود.
در نمودار بالایی هم پولبک تنها تا اصلاح ۲۳٫۶ درصد فیبوناچی اتفاق افتاده و در ادامه روند صعودی احیا شده است. به ادامه حرکات قیمتی بازار توجه کنید. به تدریج که قیمت افزایش مییابد، پولبک های بازار هم عمیقتر میشوند (نقطه ۱). معمولاً معامله گران حرفهای از این پولبک های سریع و قوی وارد بازار میشوند و از قیمتهای پایینتر خرید میزنند.